diumenge, 8 de febrer del 2009

Ban exigeix a Hamas la devolució de l'ajuda confiscada a Gaza


L'Agència de l'ONU per als Refugiats suspèn les seves activitats a Gaza després d'acusar a Hamas de robar subministraments de l'organització destinats a la població
06/02/2009 | Actualitzada a les 20:00h | Internacional

Nacions Unides. (Agències).- L'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins a Pròxim Orient (UNRWA) va anunciar la suspensió de les seves activitats a Gaza després d'acusar a Hamas de robar, per segona vegada aquesta setmana, part dels subministraments de l'organització destinats a la població de la Franja de Gaza, territori governat per l 'organització islàmica.


El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va exigir al moviment radical islamista tornar d'"immediat" l'ajuda internacional confiscada i abstenir-se d'interferir en la labor humanitària de l'organisme.

Hamas va negar les acusacions i va atribuir la situació a un malentès a falta de coordinació.

Un portaveu de l'UNRWA, Sami Mshasha, va dir que les forces de Hamàs es van apropiar avui de deu camions carregats de subministraments d'ajuda. Dos dies abans, l'UNRWA va acusar a Hamas d'apropiar-se de llençols i menjar que guardava en un magatzem per distribuir-les entre la població de Gaza.

El ministre de Benestar del Govern de Hamàs, Ahmed al Kurd, va assegurar que els subministraments es van agafar per error. "Va haver un malentès entre conductors", va indicar Kurd. "Li hem dit a l'UNRWA que pot venir (...) i agafar els béns. (Però) per algun motiu no va venir", va afegir.

"La decisió va ser suspendre la distribució d'ajuda en la Franja de Gaza fins que es resolgui el problema amb les autoritats de Hamàs i fins que les autoritats de Hamàs deixin d'intervenir a la feina de l'UNRWA", va explicar Mshasha. "Si això no ocorre, llavors continuarem amb la suspensió de les nostres importacions", va agregar. No obstant això, el portaveu va dir que l'UNRWA disposa de reserves suficients per seguir distribuint menjar durant uns dies.

La portaveu de l'ONU, Michele Montás, va dir que Ban reitera la crida de la resolució 1.860 del Consell de Seguretat que es permeti la distribució sense obstacles d'ajuda humanitària en el territori palestí, inclosos combustibles, aliments i serveis mèdics.

Ban "exigeix a Hamas la devolució immediata de l'enviament de material humanitari de l'UNRWA (agència de l'ONU per als refugiats palestins) que va confiscar avui, que és el segon incident d'aquest tipus d'aquesta setmana", va afirmar la portaveu.

Montás va assenyalar que "totes les parts deuen abstenir-se d'interferir o posar dificultats al subministrament i distribució de l'ajuda humanitària que amb urgència necessita la població civil de Gaza".

Ahir a la nit, diversos camions van travessar des d'Egipte a Gaza amb un carregament de farina i arròs destinat a aquesta agència perquè ho repartís entre els refugiats, que suposen dos terços del milió i mig d'habitants de la franja palestina.

No obstant això, vehicles "contractats pel Ministeri d'Afers Socials" de l'executiu de Hamàs es van portar dues-centes tones d'arròs i cent tones de farina, apunta l'agència.

Dos dies abans, la Policia de Hamàs havia confiscat 3.500 mantes i 406 racions de menjar d'un magatzem de distribució en un campament de refugiats a Gaza, segons va indicar llavors l'organització, que s'encarrega de rebre, emmagatzemar i distribuir l'ajuda internacional.

Aquest dimecres el subsecretari general de l'Organització d'ONU per a Assumptes Humanitaris, John Holmes, va qualificar d'"inacceptable" aquesta confiscació de proveïments humanitaris per part de Hamàs. "Nacions Unides no pot acceptar sota cap circumstància que una de les parts d'un conflicte desviï ajuda", va afirmar Holmes, que va insistir que és essencial assegurar l 'accés dels civils de Gaza a l'assistència i al repartiment d'ajuda. "Insto a les parts que respectin la neutralitat i la independència dels treballadors humanitaris, així com de les instal·lacions que treballen i dels proveïments" destinats a les víctimes, va afirmar.

A principis de la setmana, la Policia de Gaza va entrar en els magatzems de l'UNRWA en el territori palestí i va confiscar proveïments allà emmagatzemats després que treballadors d'aquesta agència humanitària es van negar a lliurar-los.

Els aliments que es va portar la Policia de Gaza, en nom del Ministeri d'Afers Socials palestí dirigit per Hamas, haguessin servit per ajudar a 500 famílies d'aquest territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada