dilluns, 9 de març del 2009

ENTREVISTA · MEIR JAVEDANFAR

Analista israeliana especialitzat en temes iranians i en serveis d'intel·ligència

"Fa 5 anys li hagués dit que encara és possible evitar que Iran fabriqui la seva primera bomba atòmica. Ara pot ser que ja sigui massa tarda perquè els iranians saben com enriquir urani i tenen els equips necessaris per a fer-lo dintre d'Iran", afirma a La Vanguardia en una entrevista exclusiva, Meir Javedanfar, un dels principals analistes d'Israel, especialitzat en temes iranians i dels serveis d'Intel·ligència. Javedanfar va néixer a Teheran, país en el qual va viure fins a 1987, i encapçala un centre d'anàlisi en Tel Aviv. "Milers d'agents secrets israelians, nord-americans i d'altres països occidentals actuen en aquests moments en territori iranià", revela.

O sigui, que en la seva opinió, l'objectiu israelià és simplement guanyar temps?

Ara com ara l'objectiu és guanyar temps, fer mal al projecte nuclear amb operacions encobertes, sense entrar en guerra directa amb Iran. Estats Units i altres països occidentals també estan involucrats en aquestes operacions. Intenten danyar i retardar el projecte nuclear iranià. Els iranians estan molt preocupats per això, pel que intenten fabricar tot a Iran, amb científics iranians, perquè tenen moltíssima por del que compren d'altres països. Per exemple, en l'àrea dels sistemes i les xarxes informàtiques, els iranians estan creant un programa exclusiu per als seus ordinadors per a evitar usar Windows, perquè Windows ve d'EUA i ells temen que els nord-americans s'infiltrin en la seva xarxa informàtica. També eviten usar sistemes de seguretat de xarxa israelianes -un camp en el qual Israel és molt fort- perquè temen que Israel els utilitzi per a espiar. Creo que tampoc el camí diplomàtic és capaç de detenir el projecte nuclear. Fins i tot si Obama intenta persuadir als iranians en el marc d'un diàleg amb Teheran, el nou president no té gens per a oferir-los equivalent al valor d'una bomba atòmica. Llavors, per què detenir el projecte nuclear?

Vostè va publicar un llibre sobre el president d'Iran i el seu projecte atòmic? Quina cerca Teheran, el lideratge del món islàmic?

Ells volen convertir-se en la superpotència del món islàmic. No en el sentit religiós perquè no ho poden ser. Els iranians són majorment chiítas (85% de la població) i aquests constituïxen una minoria en els països islàmics, pel que no poden convertir-se en els representants religiosos del món islàmic. Iran aspira a convertir-se en el poder polític i militar més fort dels països islàmics. El programa nuclear iranià va començar durant l'època del Shah en els anys 70. Quan els iraquians van usar la bomba química contra els iranians això va moure una mica, perquè el món no va fer gens. La majoria del poble iranià vol la bomba atòmica per a tenir alguna garantia que ningú va atacar al seu país de nou amb armes de destrucció massiva. Volen assegurar-se que ningú va a atacar-los i que a Iran no passarà el mateix que va passar amb Sadam Husein a L'Iraq. També volen poder seguir donant suport a Hamas i Hizbulah sense tenir cap tipus de preocupacions.

Què està fent Israel per a intentar evitar que Iran assoleixi la seva primera bomba nuclear?

Jo pinso que Israel ?especialment els serveis d'Intel·ligència- estan cooperant cada vegada més amb altres països en el tema del programa nuclear iranià. Hi ha moltíssims països actius. Fins i tot Holanda, que no és un enemic natural per al govern d'Iran. Israel inverteix cada vegada mes temps i recursos en la guerra d'Intel·ligència i la guerra psicològica contra el programa nuclear d'Iran.

En què consisteix aquesta guerra d'Intel·ligència?

Per exemple, científics que treballaven en el programa nuclear van morir sobtadament, i no es pot saber el motiu. Pot ser que els matessin, pot ser que no, però la sospita és que el Mosad està involucrat i això posa una gran pressió psicològica sobre els iranians. Israel també intenta vendre equips. Els iranians no poden acudir a una empresa i comprar-los legalment. Ho han de comprar en el mercat negre, de persones que no saben exactament qui són. Israel contacta amb ells i els ven equips defectuosos, de forma que posteriorment danyin al programa nuclear iranià. Israel també pot vendre equips amb l'objectiu d'usar-los per a escoltar i observar als iranians. En Teheran van executar a l'iranià Ali Ashtari, que comprava equips de comunicació en Dubai. Ells al·leguen que es tractava d'un equip del Mosad i que era usat per a l'espionatge a favor d'Israel.

O sigui que Israel i Estats Units intenten mobilitzar a iranians com agents dobles?

Això és molt natural, ocorre en tots els països. Teheran intenta mobilitzar a israelians perquè espíen a favor d'Iran, i els israelians, nord-americans i britànics busquen agents dintre d'Iran. Jo creo que els països occidentals coneixen en detall en quina etapa es troba el projecte nuclear iranià perquè hi ha molta gent amatent a aportar informació per diferents raons. Per exemple, des que Ahmedineyad va pujar al poder hi ha molts problemes econòmics, i això duu a algunes persones a voler cooperar amb diferents països.

Les motivacions ideològiques també poden dur a alguns iranians a cooperar amb altres països com Israel?

Sí, perquè hi ha gent que tem que si aquest govern aconsegueix obtenir una bomba atòmica, el seu país mai va a canviar de govern i mai haurà una democràcia. Aquesta bomba pot garantir que Iran continuï sent una república islàmica durant els pròxims 50-100 anys i ells no ho desitgen.

Imagina una situació en la qual el president d'Iran ordena un atac atòmic contra Israel?

El president d'Iran no té el poder de decidir sobre un atac d'aquest tipus. Això depèn totalment del líder suprem d'Iran, que és el Ayatola Jamenei. De totes maneres, jo no creo que sigui possible perquè fa 5 anys que Iran té la capacitat d'atacar a Israel amb míssils i amb armes biològiques i químiques, podent matar a 10.000 fins a 50,000 israelians en un dia. No ho fa perquè Israel té poder atòmic, o sigui, la capacitat d'eliminar a Iran, i el govern, especialment el Ayatola Jamenei, no vol perdre tot que va construir en 30 anys de revolució.

O sigui que en aquest moment hi ha una guerra de cervells entre la intel·ligència de les dues parts. Quants agents creu que Israel i els països occidentals tenen actuant a Iran?

Jo penso que pot tractar-se de milers les persones que estan a Iran treballant per a Israel i països occidentals, si prenem en compte als espies i a col·laboradors locals. Però Iran també ho fa. Els iranians conten amb alta tecnologia que apliquen contra Estats Units i altres països, tecnologia molt sofisticada. Per exemple, fa dies, van robar informació sobre el sistema d'helicòpters del president Obama. Pel que Aniran també conta amb molta gent dintre d'Estats Units, Europa i Amèrica Llatina, disposada a cooperar. I si algun dia hi ha un atac contra Iran, estic segur que Teheran farà ús d'aquestes persones per a atacar objectius israelians i nord-americans.

Si a la llarga el poder nuclear iranià és inevitable, la regió ha de preparar-se per a una nova Guerra Freda...

Jo penso que és una opció a la qual hem d'acostumar-nos, i creo que és possible viure amb un Iran nuclear. No va a ser fàcil, però és possible. El que està clar és que Israel no va a ser l'única mata. Això li donarà a Israel un punt en comú amb diferents països de la regió, com Egipte, Aràbia Saudita, els països del Golf Pèrsic i fins i tot dur-li a millorar les seves relacions amb aquests països.

Existeixen remors segons els quals va haver certes instal·lacions nuclears que de forma sobtada van ser convertides en camps de futbol, és cert?

Fa un temps, Iran va ser acusat d'enriquir urani en el nord de Teheran. Havia molta preocupació referent a això. D'un dia per a l'altre, els iranians van tallar 3,000 arbres en la zona. Per què? Perquè en els arbres pots detectar el nivell d'urani enriquit ja que aquest es trasllada per aigua. I d'aquesta forma els inspectors no poden detectar urani enriquit. En altres casos van convertir instal·lacions nuclears en bases militars o en camps de futbol. Des del 2001 que amaguen les seves instal·lacions nuclears, però no van assolir. En el 2002 el món es va adonar que Natanz existeix i que Iran enriqueix urani de forma il·legal.

Si ha d'apostar per un dels dos candidats a la presidència iraniana, Hatami o Ahmedineyad en les eleccions de juny qui creu que va a guanyar?

Queden al voltant de 100 dies fins a les eleccions d'Iran. 100 dies en política iraniana equivalen a 2.000 dies en política d'Espanya. Tot pot canviar. De moment, jo creo que va a guanyar Ahmenideyad. Però si el Ayatola Jamenei vés que Aniran s'està quedant molt aïllat de la comunitat internacional arran de les sancions fins a un punt que no és suportable, jo creo que ell va deixar que guanyi Hatami, per a renovar la imatge d'Iran. La majoria del poble iranià vol que el guanyi Hatami, perquè Ahmedineyad ha danyat molt l'economia iraniana i per al poble d'Iran, la prioritat no és el programa nuclear sinó l'economia.

I si guanya Hatami, es detindrà el projecte nuclear?

No. Solament haurà algú que ho presenti de forma més acceptable, mes civilitzada, amb un somriure. El projecte nuclear no depèn de cap president, sinó de la voluntat del Ayatola Jamenei, i aquest pretén seguir amb el projecte fins a aconseguir la bomba atòmica.

www.lavanguardia.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada