divendres, 24 d’abril del 2009

AL COR DEL TERROR


"Al cor del terror"


Diumenge 26 d'abril a les 21:45, el programa "30 Minuts" aborda un dels grans reptes en matèria de política exterior de la presidencia d'Obama i del conjunt de la comunitat internacional: el terror islamista. I des del seu principal bastió, la zona tribal entre el Pakistan i l'Afganistan

La força d'aquests grups i la ideologia islàmica que comparteixen han contribuït a portar el Pakistan a frec de convertir-se en un estat fracassat, a més d'un estat dotat d'armes nuclears. La complexa teranyina de militants amenaça d'abocar el Pakistan a una guerra civil que malbarataria esforços a l'Afganistan i desestabilitzaria tota la regió. El president dels Estats Units, Barack Obama, es va referir a aquesta amenaça durant la campanya electoral, i va demanar una ràpida injecció de talent militar i recursos a la regió, lluny de l'Iraq, per tal de derrotar aquella amenaça. Aquesta és una qüestió que definirà la seva presidència des dels primers dies.

Des d'aquestes zones tribals fins a Kabul i Islamabad, Jane Corbin, la premiada corresponsal del programa "Panorama" de la BBC, torna a la regió per preguntar-se si Occident té cap possibilitat de derrotar els militants i a la vegada prevenir la implosió del Pakistan, sense intensificar més la guerra a l'Afganistan.

El seu ventall d'entrevistes inclou terroristes suïcides pakistanesos empresonats a Kabul, líders militants islàmics dins de les zones tribals, comandants nord-americans a l'Afganistan i el flamant president del Pakistan, Asif Zardari. Corbin examina si els recents raids aeris i bombardejos nord-americans al Pakistan representen una amenaça per alienar encara més la població pakistanesa i reforçar la posició dels militants. ¿És possible derrotar mai Al-Qaeda i els talibans d'aquesta manera?

Corbin visita les forces nord-americanes que lluiten contra els talibans afganesos en bases remotes a l'Afganistan oriental, i també l'exèrcit pakistanès que lluita amb els seus talibans indígenes a les zones tribals, i parla amb la policia pakistanesa que busca simpatitzants dels militants en algunes de les ciutats més grans del país, Karachi i Lahore. El programa explora els bastions d'aquesta nova militància, on arriben voluntaris de terres tan llunyanes com el Regne Unit per aprendre les tècniques a les cèl·lules d'Al-Qaeda que operen dins del país. El programa intenta establir, mitjançant entrevistes amb terroristes suïcides capturats recentment a l'Afganistan, quants joves pakistanesos van acabar sent reclutats a l'altra banda de la frontera per mitjà de les famílies, les madrasses i els mul·làs locals. Corbin, finalment, comprova si el govern pakistanès, deteriorat per la fallida econòmica i els atacs terroristes, com la recent bomba a l'hotel Marriott, és capaç seriosament de confrontar els grups islàmics que ja amenacen de fracturar l'exèrcit del país i la seva gent.

Un reportatge de: Jane Corbin. Panorama BBC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada